HVAD DER KUNNE GLEMMES, BLEV GLEMT
Af Jacob Egevang, journalist
Linda Pickersgill, der er læge på Frederiksberg Hospital, var i løbet af halvandet år gravid to gange. Hun oplevede så mange utilsigtede hændelser i den forbindelse, at de langtfra kunne tælles på en enkelt hånd.
I august 2010 opstod der komplikationer i forbindelse med Linda Pickersgills graviditet. Det begyndte med mavesmerter i begyndelsen af 22. uge. Hun fik taget blodprøver, der var så skæve, at Lindas læge henviste hende akut til Hvidovre Hospital.
Glemte blodprøver
Trods risiko for at det kunne være moderkageløsning, som man kan dø af, og svangerskabsforgiftning, som man kan gå i koma af i løbet af få timer, måtte Linda sidde ret op på en stol og vente i to timer. Sidst på eftermiddagen fik hun taget nye blodprøver og blev undersøgt af en organkirurg. Klokken 22 undersøgte en barselslæge Linda, og da hun spurgte efter svar på blodprøverne, viste det sig, at man havde glemt at sende dem til laboratoriet.
"Jeg fik lov til at tage hjem, men omkring midnat blev vi ringet op med besked om, at mine blodprøver var meget skæve, og at vi skulle komme, hvis vi fik mistanke om det mindste".
Glemte at tage blodtryk
Personalet på Hvidovre undskyldte samtidig i telefonen, at de havde glemt at tage Lindas blodtryk, og at de i øvrigt allerede havde indrapporteret dette som en utilsigtet hændelse.
Glemte at informere
Linda kom tilbage til Hvidovre Hospital næste morgen for at blive scannet. Personalet havde imidlertid glemt at fortælle, at hun skulle møde fastende, fordi scanningen kunne vise, at hun skulle opereres akut. Organerne var fine, så nu blev Linda overført til videre undersøgelse på Rigshospitalets barselsafdeling, hvor hun skulle føde 18 uger senere.
Undersøgelserne viste, at Linda havde fået en sjælden form for svangerskabsforgiftning, Hellp-syndrom. Hun kom i behandling, men efter et par dage blev hun så dårlig, at hun var nødt til at føde sit kun 22 uger gamle foster, som var død, da han kom ud.
Glemte blodtryk, medicin og blodprøve
Linda var indlagt på Rigshospitalet de fem følgende dage. I løbet af så kort tid glemte personalet flere gange at måle hendes blodtryk, de glemte en enkelt gang at give hende blodfortyndende medicin og den daglige blodprøve smuttede en enkelt dag.
Glemte scanning
Linda blev gravid igen nogle måneder efter den tragiske afslutning på hendes første graviditet. I dag sidder hun med en rask og rørig lille dreng på fem uger og tænker tilbage på endnu et graviditetsforløb omgærdet af en lang række utilsigtede hændelser.
"De glemte, at min søn skulle scannes for hofteskred. Jeg fik ved et tilfælde fortalt en sygeplejerske, at jeg selv havde hofteskred som nyfødt. 'Jamen, så skal han da scannes', udbrød hun. Jeg blev aldrig spurgt om der var noget i familien af den slags. Så jeg var lidt nødt til at vide det hele for at være klar over, hvad jeg skulle bede om", fortæller Linda.
Glemte armbånd
Da Linda kom hjem med sin lille søn og satte sig til at skrive i barnets bog, blev hun klar over endnu en forglemmelse fra personalets side.
"I bogen var der plads til, at man kunne placere det armbånd, nyfødte får på straks efter fødslen. Min søn fik aldrig et sådant armbånd. Vi slap ham ikke af syne på hospitalet, så vi er overbeviste om, at han ikke er forbyttet", siger Linda med et smil.
Tjekliste og patientinformation
Efter de mange oplevelser med alvorlige forglemmelser, opfordrer Linda Pickersgill til, at man ude på hospitalerne i langt højere grad indfører systemer, som sikrer sammenhæng mellem det, lægerne ordinerer, og den behandling plejepersonalet giver patienterne.
"Jeg kunne fx godt tænke mig, at der på baggrund af lægens ordination bliver udskrevet en tjekliste, som både sygeplejersker og patienter får. Så vil der være åbenhed, og alle ved, hvad der skal gøres".